2013. november 2., szombat

Egyiptomi jelképek




Szkarabeusz

A szkarabeuszt szentként tisztelték az egyiptomiak. A halhatatlanság egyik szimbólumának tekintették,   mivel a szkarabeusz bogár a golyóvá görgetett ürülékbe helyezi petéit. Életciklusában a nap mindennapos újjászületését látták. Akárcsak a halhatatlan emberi lélek. Gyakorta kitárt szárnyakkal jelenik meg.


Hórusz szem - Udzsat szem

A Hórusz szeme egy nagyon jelentős egyiptomi szimbólum. Hórusz a nap és az ég sólyomfejű istene, aki az életerő és az újjűszületés istene.
Osiris és Izisz fia. Világos színű jobb szeme a napot, a sötét bal szeme pedig a holdat képviseli.
Az egyiptomi mítosz szerint Seth, Hórusz testvére megölte Oziriszt. Hórusz harcba szállt Sethszel, hogy megtorolja a gyilkosságot. A küzdelemben elvesztette bal szemét.
Toth pedig, a varázslat és a hold istene arra használta hatalmát, hogy újra összerakta a szemét, majd visszaadta neki. Így a hórusz szem a védelem éa a bölcsesség amulettje. Tisztaság, igazlátás.



Ankh hereszt

Az ankh az egyik legerőteljesebb szimbólum, amit amulettként viseltek. Eredete homályba vész. Sokféle elképzelés született róla. Csak jelentése biztos: "az élet kulcsa".
A jel gyakran jelenik meg az egyiptomi istenek kezében. A fáraók a tudás és az öröklét jelképeként viselték. Az univerzum életet adó és azt fenntartó erőit szimbolizálja - a vizet és a levegőt. Az ankh hieroglifát a Nílus kulcsának is nevezik.




Lótuszvirág

A nap, a teremtés és az újjászületés szimbóluma, mivel éjjel becsukódik és lesüllyed, virradatkor pedig kiemelkedik a vízből s újra kinyílik.
A teremtés-történet szerint egy óriás liliom emelkedett ki a zavaros vízből az idők kezdetén. Maga a nap ebből a virágból emelkedett ki az első napon.

 
Was bot

A Was uralkodói jogar. Az erő és az uralom fizikai jeleként festették a fáraók kezébe. Amulettlként is ezen erők megtartásáért használták.

 Főnix

Bennu madár - főnix - jelkép. Azt az állandó isteni erőt ábrázolja, amely az élet valamennyi megnyilvánulásának feltétele. Az egyiptomi teremtésmítosz szerint a Benu madár az életeszencián egy távoli mágikus forrásból hozta el a világba. E forrás a "Tűz szigete" a sosem szűnő fény helye a világ határain túl, ahol az istenek születnek és megújulnak, s ahonnan a világba küldik őket. Ebből a világból a főnix a fő hírhozó. Az élet üzenetét hozta el Heliopoliszba, a Föld szimbolikus középpontjába.

 
 
    
 
 
 
 
 
       Ramsés III y la conspiración del harén - imperioromano.com
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...