2014. január 5., vasárnap

A MINOSZI KULTÚRA - Kréta szigetének művészete

Kréta szigete gyakran szerepel a mitológiai történetekben.
Itt született Zeusz.
Itt küzdött meg Thészeusz, athéni királyfi minotaurusszal, a félig bika-félig emberi lénnyel.
Itt dolgozott a híres építész Daidalosz és fia Ikarosz, akik elsőként próbáltak meg repülni saját maguk által készített szárnyakkal.
A leg gazdagabb időkben hatalmas s egyben bonyolult alaprajzú palotákat építettek. A görögök labirintusnak, azaz útvesztőnek nevezték. A falakat színpompás, változatos mintájó vidám színű freskók díszítették.
Témák: virágok, állatok, vallási ünnepek, istenek, istennők sőt sportesemények.
A krétai fiatalok különleges sportja a bikaugrás volt, mely abból állt, hogy a szemből érkező bika szarvaiba megkapaszkodva, s onnan egy szaltóval a háta mögé érkezve kerülje ki a megvadult állatot. Nem kis merészség és ügyesség kellett ehhez a produkcióhoz.


A szobák, termek, magtárak és kamrák egy központi udvart vettek körül. Itt tartották a a szertartásokat, sporteseményeket és ünnepségeket.
 A szobákhoz folyosók vezettek, nem ritkán rejtekajtón át vezetett az út.
A lépcsőházakat és balkonokat szokatlan formájú oszlopok tartották. Az bennük a szokatlan, hogy lefelé keskenyednek.
Fából faragták őket majd vörösre vagy barnára festették.
A krétaiak szent állata a bika.
Főistenként tisztelték. Szarvai közt kettős baltával ábrázolták.
Nem a vadságot, hanem az erőt és a hatalmat szimbolizálta. A kettős balta a fogyó és dagadó hold jelklóépe.
A bikaszarv faragásokat a paloták homlokzatán, vagy a falakon is látjuk.

Híres falfestmények:
Szelencés hölgy - A divatos hölgyek elöl nyitott rövid mellényt és hosszú, több sávban fodrozott kecskebőr szoknyát viseltek. Hajukat hosszúra növesztették.
Tollkoronás herceg - A knószoszi palota falán látható. A herceg liliomos tolldíszt, körbojtos ágyékkötőt iil övet visel.
 Fején tollas süveg. E kor férfiai is hosszú hajúak voltak.
Kék dámák -

A labirintus

Történetea következő. Minosz király Daidaloszt bízta meg, hogy számára egy igen bonyolult föld alatti kamrákkal, rejtekutakkal és folyosókkal behálózott palotát tervezzen. Célja az volt, hogy ide rejthesse az emberek szeme elől a szörnyeteget, Minótauruszt. A mitológiai történetben az áll, hogy Mínosz király parancsára  a görög királyok minden 9. évben kötelesek hét ifjat és hét leányt a szörnynek a áldozni.
Hanem egyik alkalommal az athéni király fiára, Thészeuszra került a sor, aki szerelmének, Ariadnénak segítségével megmenekült. a labirintusból. Elhatározta, hogy megöli a szörnyeteget és a lánytól kapott gombolyag segítségével megmenekült.
Hogyan képzelitek a megmenekülést??
Olaszországban egy Lucca nevű városban különös fali domborművet láthattok, s különös feliratot olvashattok hozzá:
"EZ az a labirintus, melyet a krétai Daidalosz tervezett, melyből senki - ki bent volt - kijutni nem tudott. Csupán Thészeusz. Ám nem lett volna képes ő sem a fonál nélkül melyet Ariadné adott neki szerelemből."
M"Minden ember élete labirintus, melynek közepén a halála rejtőzik, s meglehet, még a halál után is áthalad egy végső útvesztőn, mielőtt minden véget érne a számára." Michael Ayrton
Ti gondolkodtatok már az élet útvesztőiről?



Kedvelték az élénk, világos színeket

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...