2014. október 16., csütörtök

Román stílus

Kattints ide a teljes kép megtekintéséhez
A Jáki templom

A román stílus a Római birodalom egykori területein alakult ki. Átvették, illetve továbbvitték a római művészet elemeit.

Jellemzői a vastag falak, tornyok, szűk ablakok,  boltíves szerkezetek, díszes kapuzat.

Mivel az építkezések támogatója az egyház volt, ezért a legjelentősebb emlékek templomok. A munkák során a legjobb mestereket alkalmazták.
piedra

A templomokat a települések központjába tervezték. A bejárat általában nyugatra néz, s előkelőségét tornyok hangsúlyozzák.

Feladatuk az volt, hogy a nép erőt meríthessen a mindennapi élethez s érezzék Isten jelenlétét.

A Jáki emplom egyik legnagyobb értéke a bal oldali szentély szárnyasoltára a Madonnával.
Restaurálás közben találták az egyik barokk oltár közepén. Táblaképén Szent Pétert, Szent Pált, Szent Bertalant, Keresztelő Szent Jánost láthatjuk.


Védelmi funkciója is volt. A masszív falak védelmet nyújtottak a bemenekült lakosságnak.

Kattints ide a teljes kép megtekintéséhezÁltalában hosszanti elrendezésűek. Részeiket hajóknak nevezik.

Így lehet egyhajós, kéthajós, háromhajós, ill. kereszthajós.Az oltárt  félkör alakú apszis zárja.


A Jáki Templom minden részlete gyönyörű.

 Búvárkodó - A Jáki templom: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/jaki_templom_titka 
A leghíresebb Román kori épületegyüttes Pízában, a Dóm-téren van.


A dóm építésést 1063-ban kezdték. Kereszt alaprajzú. Fehér márványból készült. Három kapuját oszlopok és árkádok díszítik.

Homlokzatán háromsoros galéria fut. Az öthajós hosszházhoz háromhajós keresztház tartozik. A találkozási pont fölé ellipszis alakú kupolát emeltek.
A keresztelőkápolna, battistero építése 1152-ben kezdődött. A szokásnak megfelelően a templom bejáratával szemben találjuk. Alaprajza kör. Fedele kupola.A híres harangtorony első három emeletét 1173-
ban kezdték s már az építkezés során megsüllyedt. Az építkezés 1272-ben folytatódott. Még négyemeletet építettek, azonban a torony ferdeségén nem tudtak segíteni.

1990 januárjában a tornyot lezárták a nagyközönség elől. A harangokat elszállították, hogy a terhelés csökkenjen, és a harmadik szintről kábelekkel "lehorgonyozták" az építményt. Tíz évnyi restaurálás után a tornyot ismét megnyitották. A nyilatkozatok szerint a torony további 300 évig stabil marad.
 
Magassága 55,86 m az alacsonyabb oldalon, és 56,70 m a magasabb oldalon. Alapjának külső átmérője 15,484 m, belső átmérője pedig 7,368 m.


Fala az alapnál 4,09 m vastag, a tetején 2,48 m. Az építmény tömegét 14 500 tonnára becsülik. 296 lépcső vezet fel.


Bár függőlegesnek kéne lennie, már nem sokkal az építés kezdetének éve, 1173 után elkezdett dőlni délkelet felé a rosszul lefektetett alapok és a laza alréteg miatt, ami lehetővé tette, hogy elmozduljon egy irányba.
Forrás: AFP/Fabio Muzzi
A torony jelenleg délkelet felé dől. Dőlésszöge az 1990-es mérés szerint 5,5 fok volt, mára viszont ez az adat 3,99 fokra csökkent. Ez azt jelenti, hogy a torony 3,9 méterrel kéne egyenesebben álljon, hogy tökéletesen függőleges legyen.
A 8. emelet.

 

 Panorámakép

 
Szemelgető
piedra
Egy gyönyörű oszlopfő Tatáról a Kuny Domokos Múzeumból

A Pécsi székesegyház
 

cultura
Felirat hozzáadása
Kapu a Pannonhalmi Apátságban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...