2012. január 29., vasárnap

A világ 7 új csodája

Megválasztották a világ hét új csodáját!(2007. július 7-én)
Lassan nyolc éve, hogy az UNESCO szavazásra bocsátotta azt a kérdést, hogy mi is lehet a modern ember számára a világ hét új csodája. Az ókori csodákból ugyanis már csak egy áll, a gizai piramisok, amely tiszteletbeli tagja lett az új válogatásnak is.
Nyolc év alatt több millióan szavaztak, mígnem a huszonegy döntősből kiválasztották azt a hetet, amely viselheti a megtisztelő címet! Lássuk, mely épületek lettek a győztesek!A gizai piramisok -

Kefren fáraó piramisa és a Szfinx
1. A Kínai Nagy Fal: a legtöbb szavazatot kapott építményt az UNESCO 1987-ben felvette a világörökség tagjai közé. A fal nem összefüggő, hanem különböző korokban épült falszakaszok összessége. A hossza 6 352 km.2. A jordániai Petra városa: a sziklába faragott város több mint négyezer éves, amely ma is csak gyalog vagy lóháton közelíthető meg. A nabateusok városának egyetlen nagyobb, máig is megmaradt szabadon álló épülete a Dushara, vagyis a Hegyek Ura tiszteletére emelt templom.


3. A Krisztus-szobor Brazíliában: a huszadik századi szobor, a Megváltó Krisztus 1931-re készült el. A Rio de Janeiro fölé magasodó kolosszus 30 méter magas, 1145 tonna tömegű.


4. A Machu Picchu Peruban: a romvárost számos rejtély övezi, hiszen sem pontos funkcióját, sem építésének módját nem ismerjük. Az 500 éves inka városról nagyon sokáig csak a helybeliek tudtak, mígnem 1911-ben egy amerikai archeológus újra megtalálta az építményeket.


5. A Chichen Itza-i piramis Mexikóban: a maja templomvárosban található Kukulkan nevű piramisban a legendák szerint az isteneknek áldoztak egy-egy győztes csata után, méghozzá az ellenség vezérének szívével.


6. Colosseum: a gladiátor- és állatküzdelmek számára tervezett amfiteátrumot Vespasianus császár parancsára kezdték el építeni, majd tíz évvel később, Kre. 80-ban be is fejezték a monumentális épületet. A Colosseumnak mindössze egyharmada maradt meg, ám ebből is látható az a nagyszerű ötlet, hogy csatornák segítségével el tudták árasztani a földszintet, így ott hajócsatákat is bemutathattak.7.  Taj Mahal, India: a szerelem legnagyobb emlékművét Sándzsahán császár építette felesége halálakor, aki megkérte őt arra, hogy soha többé ne vegyen nőt maga mellé, és olyan síremléket építtessen neki, amelynek csodájára jár az egész világ. A monda szerint a császár a Taj Mahal építészének a feleségét megölette, hogy a férfi kellően át tudja érezni Sándzsahán fájdalmát

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...